Boerenarbeiderswoning met landgebouw

Beschrijving

Achterin gelegen boerenarbeiderswoning met landgebouw. Op de hoek van de "Meerlands hoek Voetweg " lopend naar Poeke, zoals aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (1842). Volgens kadaster als twee woningen opgetrokken circa 1839. Op de Atlas der Buurtwegen staat enkel het rechtse volume afgebeeld. Beide woningen worden samengevoegd circa 1846. Het landgebouw, thans garage wordt gebouwd circa 1868.

Laag dubbelhuis in verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Witbeschilderd boven een grijze plint, bepleisterde voorgevel met imitatievoegen. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters onder I-balken met roosjes. Stoep met keramiektegels.

Bijgebouw uit 1868 nu in gebruik als garage. Verankerde, witbeschilderde baksteen onder zadeldak (golfplaten) boven grijze plint. Aan de straatgevel twee bijna vierkante vensters, oorspronkelijk met luiken zie duimen en met grijsbeschilderde omlijsting.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1839/8, 1846/3, 1868/14.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien