Ommegangkapel 4de wee

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ommegangkapel 4de wee

Beschrijving

"Ommegangkapel 4de wee" op de hoek met de Pannemeersstraat. Ook zogenaamd "Lava's kapel". Gelegen aan een betegeld pleintje en beschaduwd door een jonge paardenkastanje. Gebouwd in 1875 op initiatief van de omwonenden en de kerkfabriek van Ruiselede. In de kapel worden tot circa 1950 ook de heilige Appolonia en heilige Nicolaas aanbeden.

Bruine baksteenbouw met vlakke koorafsluiting en onder leien zadeldak. Gebruik van rode baksteen voor de omlijsting van de spitsboogingang, de kleine ronde vensters in de zijgevels en geprofileerde lijsten onder de dakgoten. Gecementeerde plint, dekplaten en bekronend kruis in beton.

Interieur onder houten spitstongewelf. Altaar met bas-reliëf en opschrift "4e WEEDOM: JEZUS ONTMOET ZIJNE MOEDER" achter smeedijzeren hekken.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 102-103.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien