Molenaarswoning van de Ravenestmolen

Beschrijving

Voormalige molenaarswoning van de in 1912 verdwenen "Ravenestmolen" (zie nummer 24). De Flou noteert een vermelding uit 1571 als "meulen gheseyt Raveneste". In 1572 blijkt de molen eigendom te zijn van de heer van Poeke.

Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) en met dezelfde configuratie, zie huidig op het primitief kadasterplan (circa 1830), vermoedelijk met 18de-eeuwse kern of nog ouder. Naast en achter het erf loopt de Motebeek die hier vroeger een verbreding moet hebben gekend, in de volksmond "Medard Volder's wal" genoemd naar de toenmalige bewoner van de hoeve.

Gerenoveerde dorpshoeve met schuurstalvolume. Verankerd woonhuis met witbepleisterde muren boven een grijze plint onder zadeldak (mechanische pannen). Steunbeer tegen de linkerhoek van de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters, vernieuwd schrijnwerk naar oud model. Links een lager, aanleunend (recenter?) volume onder rieten dak.

Ten zuiden van het begraasde erf bevindt zich de dwarsschuur in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

• CLAEYS M., Pompbuizen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nr. 3, 1991, p. 131.
  • BRAET A., De familie Braet: daar bij de molens…, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 1, nr. 1, 1984, p. 29.
  • BRAET A., Ruiselede in moeilijke tijden (1550-1600). Sociaal-economische schets, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 18, nr. 3, 2001, p. 124.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien