erfgoedobject

Herberg De Harddraver, paardenslachterij en worstendrogerij

bouwkundig element
ID
90660
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90660

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met de Tieltstraat. Geheel van een voormalige woning met herberg "De Harddraver", paardenslachterij en worstendrogerij, fasegewijs tot stand gekomen. De woning met herberg, op de hoek met de Tieltstraat, dateert volgens kadastergegevens van circa 1878. Vóór 1898 wordt aansluitend een paardenslachterij opgericht, deze wordt achtereenvolgens vergroot rond 1910 en 1948 en dan ingericht als magazijn. Naar verluidt wordt de herbergactiviteit stopgezet in 1944.

Verankerde, bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), leegstaande en verhakkelde toestand. Het vroegere huis met herberg is grotendeels verdwenen.

Slachterij in het lage gebouw langs de Pontstraat met blinde straatgevel. Haaks daarop staat de worstendrogerij bestaande uit twee onderkelderde bouwlagen. Getoogde vensters onder strek, in de zijgevel voorzien van lamellen voor de verluchting.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1878/13, 1903/70, 1910/13, 1948/30.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 60.

Bron: VAN VLAENDEREN P. & VRANCKX M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Harddraver, paardenslachterij en worstendrogerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.