Boerenarbeiderswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Diep gelegen boerenarbeiderswoning vanaf de straat toegankelijk via een kronkelende asfaltweg. Deze wordt achter het huis noordwaarts verder gezet als graswegel. Vermoedelijk lag deze woning vroeger langs het "cooperen straetghen", afgebeeld in het renteboek van de heerlijkheid Sint-Pieters-Schalklede (1686). Het straatje verbindt de Hamerstraat van noord naar zuid met de Wingenesteenweg, maar is op de Atlas der Buurtwegen niet meer terug te vinden. Op de Ferrariskaart (1170-1778) staat hier een volume getekend. Volgens kadastergegevens circa 1865 opgedeeld in twee wooneenheden en rond 1887 opnieuw samengevoegd.

Verankerde, witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen, golfplaten). Lager rechterdeel met steunbeer tegen de voorgevel en rechthoekige muuropeningen. Hoger linkerdeel met recentere uitbreiding achteraan.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1865/138, 1887/123.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien