Herberg De Schietspoele

Beschrijving

Voormalige herberg (tot circa 1960) "De Schietspoele". Bebouwing op deze site staat reeds afgebeeld op een figuratieve kaart van 1769. Volgens kadastergegevens wordt de bestaande bebouwing in 1893 vervangen door de huidige, ook zie jaarsteen "1892" in de gevel.

Verankerde, witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een grijze plint. Segmentboogopeningen onder strek, beluikte vensters, nieuw schrijnwerk met T-ramen naar oud model. Landgebouw circa 1975 verbouwd tot garage. Gekasseide stoep en kasseistrook die overgaat in de "Schietspoel Voetweg" leidend naar de dorpskern van Ruiselede zoals te zien op de Atlas der Buurtwegen (1842).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1893/6, 1975/18.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 2765.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 185.
  • VAN WONTERGHEM E., Inventaris van de Ruiseleedse herbergen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 60.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien