Ruiseleeds kruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ruiseleeds kruis

Beschrijving

"Schoutskruise" of sedert 1962 "Ruiseleeds kruis" op de hoek met de Kortekeerstraat. Betonnen kruis geplaatst op een driehoekig grasveldje en beschaduwd door twee linden. Een houten kruis werd opgericht ter nagedachtenis van Gaston De Roo die op 11 september 1870 op 11-jarige leeftijd is verongelukt. Genoemd naar de familie Schoutteet die de nabij gelegen hoeve bewoonde. Het kruis verdwijnt tijdens de Tweede Wereldoorlog maar wordt in 1962 vervangen door het huidige, betonnen exemplaar. Het kruis, uitgewerkt als imitatie boomstam, rust op een gemetselde sokkel.

• BRAET M., Griffier Hugo De Roo-Winnebroot en zijn nakomelingen te Ruiselede, Tielt en Brugge (1700-1900), in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 22, nr. 3, 2005, p. 105.
  • BRAET M., Verklaring van de Ruiseleedse straatnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 23, nr. 1, 2006, p. 31-32.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 144.
  • DEGUFFROY G., DEPREDOMME J., Ruiseleedse plaatsnamen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 10, nr. 4, 1993, p. 186.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien