erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
9067
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9067
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gesloten hoeve met vierkant gekasseid erf en bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen). Inrijpoort in het dienstgebouw ten noordwesten. Eénlaags boerenhuis (nok parallel aan de straat, ten noordwesten) van drie traveeën opklimmend tot 1634 (zie ingegrifte datering) met latere verbouwingen. De steile dakhelling, de muurankers met kram en krul en de natuurstenen voutekelder wijzen op deze oude kern. Gevelcementering van 1926 (zie ingegrifte datering in gevel). Steekboogvormige muuropeningen in de straatgevel; rechthoekige vensters en opkamer in de erfgevel. Aanpalend éénlaags dienstgebouw. Witgekalkte stallingen (ten noordoosten) en dwarsschuur (ten zuidoosten) op een gepikte plint gedateerd uit de 19de eeuw (?); rechthoekige en steekboogvormige muuropeningen. Dienstgebouw aan de zuidwestzijde omgevormd tot woonhuis.

Bakhuis van 1778 aan de overzijde van de straat. Bakstenen gebouwtje onder een zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Tuitgevel afgewerkt met muurvlechtingen en zandsteinen kraagstenen. Korfboogdeurtje in een zandstenen omlijsting met hoekstenen, imposten en sluitsteen, laatst genoemde met jaartal 1778. zandstenen onderdorpel en hoekblokken aan het steeekboogvenster boven de deur. Spitsboognisje in een omlijsting van gesinterde baksteentjes in de top.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9067 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.