Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Cottage

Beschrijving

Cottage gelegen in een beboomde en omhaagde tuin, volgens kadaster opgetrokken circa 1926. Zie gevelsteen ontworpen door architect "J. DEWULF / BOUWKUNDIGE". Bouwheer is Léon Van Holder, dokter en zoon van August (1861-1952), eveneens dokter.

Baksteenbouw van twee bouwlagen op onregelmatige plattegrond onder schild- en zadeldaken met brede dakranden (mechanische pannen). Regionalistische inslag onder meer zie steunberen op de hoeken. Gecementeerde bovenbouw afgelijnd door omlopende bakstenen kordon. Oplopende, driezijdige travee aan de voorgevel. Rechthoekige muuropeningen met kleine roedeverdeling, enkele vensters met luiken, in de voorgevel een blokraam met afdakje. Een groot rondboograam verlicht de traphal. Twee schouwlichamen in de rechterzijgevel met in de eerste een rondboognis met geprofileerde omlijsting en bekronend kruis. Opschrift "H. MARIA, DANK VOOR DE BERVIJDING – 8.9.1944". Het Mariabeeld wordt door de bewoners bewaard.

Links van het huis een vrijstaande garage in dezelfde stijl gebouwd. Rechts van het huis een serre wellicht daterend uit dezelfde periode.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1926/04.
  • BRAET M., Familie dokter August en Leon Van Holder, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 19, nr. 2, 2002, p. 85-90.
  • DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 138.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien