Vervallen landgoed uit de 19de eeuw, gebouwd door de familie de Wapenaert. Inplanting in een bocht van de straat, afgesloten door muur en hek; open landschap op de achtergrond.
Verankerd herenhuis, dubbelhuistype van zes traveeën en twee verdiepingen onder een gebogen schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Beschilderde gevelbepleistering. Voorgevel gemarkeerd door de deurtravee: rechthoekige deur geflankeerd door pilasters die een architraaf en druiplijst dragen; steekboogvormig deurvenster in een arduinen omlijsting met gesmeed ijzeren hekje; bekronend wapenschild der de Wapenaerts. Steekboogvensters, beluikt op de begane grond, gevat in een beschilderde omlijsting van arduin met gelijksoortige lekdrempels. Gevelbekroning door een entablement met cordon en kroonlijst op klossen. Achtergevel: rechthoekige benedenvensters en steekboogvormige bovenvensters. Zijgevels van vier traveeën met rechthoekige vensters.
Links, lager dienstgebouw van vijf traveeën en twee verdiepingen onder een afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op het woonhuis, mechanische pannen). Tuingevel horizontaal gemarkeerd door puilijst en baksteenfries onder de kroonlijst. Gevelritmering door rondbogen op pilasters voorzien van basementen en imposten; beluikte rondboogvensters in de spaarvelden. Blinde oculi in licht verdiepte muurvlakken op de bovenverdieping. Rondboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters in de straatgevel. U-vormige aanleg der stallingen, door middel van muurankers gedateerd 1867. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met voornamelijk steekboogvormige muuropeningen. Belangrijk volume in het landschap.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent. Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)