Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen, staat met dezelfde configuratie weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en op de figuratieve kaart van 1774 opgemaakt door landmeter Philip-Jan Lemaieur in opdracht van de kasselrij van Kortrijk. Het kadaster registreert in 1889 een uitbreiding van het woonhuis aan de straatzijde en toevoegen van het bijgebouw tegen de gecementeerde (imitatievoegen) westgevel.

Het woonhuis, sedert 1988 gesitueerd vlak langs de drukke gewestweg N37, ligt ten noorden van het begraasde erf, en klimt zeker op tot de 18de eeuw. Lage verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen). Aan erfzijde gedeeltelijk witbepleisterd met imitatievoegen boven een gepekte plint en rechts een opkamertravee. Lage getoogde deur en rechthoekige beluikte vensters onder meer met bewaarde, wellicht 18de-eeuwse schuiframen met kleine roedeverdeling. Linkertravee en bij de opkamer blokramen, laatstgenoemde met houten diefijzers. Vernieuwde luiken met nog oorspronkelijk hangwerk. Opkamergedeelte, met vernieuwd parement en kelderraam verbouwd in de jaren 1930.

Straatzijde met uitspringend lager volume toegevoegd circa 1889, dan werden ook de rechtertraveeën aangepast. Gedeeltelijk vernieuwd parement. In het linkervolume twee kleine, wellicht 18de-eeuwse blokramen, oorspronkelijk beluikt zie duimen, met kleine roedeverdeling en diefijzers. Rechthoekige deur en beluikte vensters met grote roedeverdeling. Stoep in cementtegels.

Interieur
Woonkamer met moer- en kinderbalken en 18de-eeuwse balksleutel versierd met houtsnijwerk. Schouw met kamerbrede, houten schouwbalk die ook twee ingemaakte kastjes overspant. Houten windschot en steil trapje leidend naar de zolder. Bewaarde (18de-eeuwse?) kapconstructie met schaargebinten en koningsstijl.

Ten zuiden van het erf een grote dwarsschuur met geïncorporeerde stal, 19de-eeuws uitzicht. Verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen).
Voor het woonhuis op het erf een houten pompbuis, volgens zegsman uit de jaren 1950, die het grondwater tot 5 meter diep kan oppompen.
Links van het erf ligt een boomgaard. Erf en boomgaard zijn toegankelijk via gietijzeren hekken en van de straat afgescheiden door een haagbeuk.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1889/10.
  • Rijksarchief Gent, Kaarten en Plans, nr. 1585.
  • CLAEYS M., Pompbuizen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 8, nr. 3, 1991 p. 131-134.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien