Moutons Kapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moutons Kapel

Beschrijving

Veldkapel"Moutons Kapel" naar de huidige eigenaars. Gebouwd in 1870 door de familie Van Severen en gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Opgetrokken in bruine baksteen onder zadeldak (Vlaamse, blauwe pannen) en bekroond door gietijzeren kruis. Toegangsdeur in geprofileerde spitsboog, blanco boogveld, arduinen buitentrap. Stoep met cementtegels. Zijgevels met ronde vensters met bakstenen omlijsting, venster met stervormige houten roedeverdeling.

Interieur met witbepleisterde muren onder spitstongewelf, vloer met zwarte plavuizen. Neogotisch altaar met beeld van Maria achter smeedijzeren hekken. Houten offerblok in neogotische stijl.

• DEGUFFROY G., Ruiseleedse kapellen en kruisen, in Oud Ruysselede. Heemkundig Tijdschrift Doomkerke, Kruiskerke, Ruiselede, jg. 12, nr. 3, 1995, p. 105-106.

Auteurs: Van Vlaenderen, Patricia; Vranckx, Martien