Boerenarbeiderswoning

Beschrijving

Zandstraat nr. 10. Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling gekoppeld aan nr. 8. Staat reeds op het primitief kadasterplan (ca. 1830). Het kadaster registreert in 1865 een herbouw van het woonhuis, de bouwnaden doen vermoeden dat het eerder om een vergroting gaat.
Verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse, blauwe pannen) boven een gecementeerde plint. Getoogde muuropeningen onder strek.
Tuin van de straat afgescheiden door een gemengde haag.

KADASTERARCHIEF WEST-VLAANDEREN, 207: Mutatieschetsen, Ruiselede, 1865/44.

Bron     : Van Vlaenderen P. & Vranckx M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ruiselede, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL39, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Van Vlaenderen, Patricia, Vranckx, Martien