erfgoedobject

Gekoppelde eengezinswoningen

bouwkundig element
ID: 90724   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90724

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk identieke, gekoppelde eengezinswoningen uit het derde kwart van de negentiende eeuw, kadastraal ingetekend als "nouvelles constructions" in 1870. Breedhuizen van elk drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldaken met de nok parallel aan de straat.

Bakstenen lijstgevels met dubbelhuisopstand, hoeklisenen en een geaccentueerd middenrisaliet, dat uitloopt op een puntgeveltje met verdiept rondbogig dakvenster. Elders steekbogige muuropeningen, in nummer 145 ten dele met bewaard schrijnwerk, onder al dan niet doorgetrokken druiplijst van gesinterde baksteen; het nummer 143 werd voorzien van een nieuw parement waardoor de druiplijsten verdwenen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling I, 1870/1.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Gekoppelde eengezinswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90724 (Geraadpleegd op 19-02-2020)