Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.
"Hoeve Renders", haaks op de straat ingeplante hoeve met gekasseid erf aan de zuidzijde, toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers aan de straat. Volgens Dom. W. Verleyen die zich baseert op de ligging, zou het hier kunnen gaan om "Den Hooghen Lochtinck", een hoeve die al vermeld wordt in 1662. Het aanpalende nummer 762 maakte eertijds als schuur deel uit van het complex, maar werd halverwege de negentiende eeuw gesplitst van het hoofdgebouw en nadien gedeeltelijk gesloopt en omgevormd tot woning, zie mutatieschetsen van het kadaster van 1857 (splitsing) en 1863 (wijziging).
Verankerde baksteenbouw van vier + zes traveeën en één bouwlaag onder steil, mank zadeldak (ten dele vernieuwde pannen), in kern mogelijk opklimmend tot de zeventiende eeuw, zie algemeen volume. Gedeeltelijk gecementeerde zuidgevel geopend door beluikte, nagenoeg vierkante vensters met bewaard schrijnwerk en dito deur; in het bedrijfsgedeelte rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Volgens de bewoonster met bewaard eiken gebint en lemen wand op zolder.
Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1857/13, 1863/7.
DOM. VERLEYEN W., De wijk Brukom te Sint-Pieters-Leeuw, in Eigen Schoon en de Brabander, jaargang 82, nummers 4-6, 1999, p. 191.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)