Moordkruis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Moordkruis

Beschrijving

Aangepaste voormalige schuur met ingewerkt doch sterk verweerd kruis van streekeigen arkose, vermoedelijk uit de achttiende eeuw. Volgens de overlevering werd hier ooit een soldaat doodgeschoten; naar verluidt droeg het kruis voorheen volgende tekst: "Hier werd miserabelyck doorschoten Michael Demaere den 8 juni 1708/ Requiescat in pace".

• S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer, in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 109.
  • VANDENBOSCH A. 1984: De staande kapelletjes te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 4, nummer 2, 16.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde