erfgoedobject

Herberg In de Blauw

bouwkundig element
ID: 90737   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90737

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In de Blauw
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalige herberg "In de Blauw", opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw en kadastraal ingetekend als nieuwe constructie in 1893 op naam van Walravens-Harnie Jan Baptist, weduwe en kinderen, herbergier.

Twee onderkelderde breedhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Eenvoudige bakstenen lijstgevels op beschilderde onderbouw; sporen van de vroegere rode gevelbeschildering bleven bewaard. Beluikte rechthoekige benedenvensters met dorpels van blauwe hardsteen en getoogde bovenvensters; bewaard schrijnwerk met ijzeren roeden. Herberggedeelte met in de deurtravee een rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen met hogerop een gecementeerd gevelvlak waarop de geschilderde vermelding "In de Blauw/ J.B. Walravens-Sluys/ Herbergier"; blind bovenvenster; rechts lager aanbouwsel met laadluik.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1893/32.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herberg In de Blauw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90737 (Geraadpleegd op 13-07-2020)