Teksten van Herberg In de Blauw

Herberg In de Blauw ()

Voormalige herberg "In de Blauw", opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw en kadastraal ingetekend als nieuwe constructie in 1893 op naam van Walravens-Harnie Jan Baptist, weduwe en kinderen, herbergier.

Twee onderkelderde breedhuizen van drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. Eenvoudige bakstenen lijstgevels op beschilderde onderbouw; sporen van de vroegere rode gevelbeschildering bleven bewaard. Beluikte rechthoekige benedenvensters met dorpels van blauwe hardsteen en getoogde bovenvensters; bewaard schrijnwerk met ijzeren roeden. Herberggedeelte met in de deurtravee een rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen met hogerop een gecementeerd gevelvlak waarop de geschilderde vermelding "In de Blauw/ J.B. Walravens-Sluys/ Herbergier"; blind bovenvenster; rechts lager aanbouwsel met laadluik.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1893/32.

Auteurs:  Kennes, Hilde

Herberg "In de Blauw", tweelaagshuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen), uit het einde van de 19de eeuw. Rechthoekige beluikte vensters met arduinen dorpels op de benedenverdieping en bakstenen steekboogvensters op de bovenverdieping. Rechthoekige arduinen deuromlijstingen. Schilderachtige ligging.

Auteurs:  De Maegd, Christiane; Van Aerschot, Suzanne