erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID
90739
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90739

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling wordt geldig vanaf

Beschrijving

Hoeve met U-vormig ingeplante bestanddelen, in zijn huidige vorm opklimmend tot het laatste kwart van de negentiende eeuw; op het kadaster pas in 1906 ingetekend als "reconstruction partielle", hoewel het volgens de mutatieschetsen gaat om nieuwe constructies of in ieder geval sterk afwijkende nieuwe volumes, zie ook de in de gevels aangebrachte bouwjaren.

Het geheel bestaat uit verankerde, bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseid erf. Het woonstalhuis ligt ten noorden, een dwarsschuur van vier traveeën ten oosten en bijkomende stallen ten zuiden, laatstgenoemde door middel van baksteen in reliëf in de straatgevel 1886 gedateerd; een ijzeren hek sluit het ensemble af aan de westzijde.

Het woonstalhuis omvat een woongedeelte dat is opgevat als dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en door middel van jaarankers 1899 is gedateerd; eenvoudige lijstgevel, geopend door beluikte rechthoekige benedenvensters met dorpels van blauwe hardsteen en steekbogige bovenvensters; nieuw schrijnwerk. Gecementeerde linkerzijpuntgevel en achtergevel met rechthoekige vensters, getralied op de begane grond. Een belangrijk deel van de oorspronkelijk rechthoekige muuropeningen onder houten latei in de bedrijfsgebouwen werd inmiddels gewijzigd of aangepast.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling II, 1906/39.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90739 (Geraadpleegd op )