erfgoedobject

Villa

bouwkundig element
ID: 90741   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90741

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Op de hoek met de Pepingensesteenweg. Vrij monumentale, alleenstaande villa met omringende, omheinde tuin, uit het tweede kwart van de 20ste eeuw, kadastraal ingetekend in 1933. De toegang aan de straat bestaat uit een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers op een sokkel van breuksteen.

Schuin ingeplante baksteenbouw met keldergarage en twee bouwlagen onder leien schilddak. Verwerking van imitatiesteen voor muurbanden en omlijstingen. Voorgevel gemarkeerd door een vijfzijdig uitspringende, torenvormige inkomtravee, geflankeerd door polygonale, gevelhoge erkers met registers van rechthoekige vensters.

De centrale inkomtravee van drie bouwlagen onder barok getinte helm, is op de begane grond opengewerkt tot een portiek met brede rondboogdeur, voorafgegaan door een bordestrap met balusterleuningen; hogerop rechthoekige vensters in trapsgewijs verdiepte spaarvelden.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1933/127.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Villa [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90741 (Geraadpleegd op 01-06-2020)