erfgoedobject

Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw en de Goede Herder

bouwkundig element
ID: 90743   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90743

Juridische gevolgen

Beschrijving

Op de hoek met de Pijnbroekstraat: eenvoudige pijlerkapel, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en de Goede Herder.

Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw onder zadeldak, vermoedelijk uit het laatste kwart van de negentiende eeuw, aangezien ze niet voorkomt op de militaire topografische kaart van 1878, maar wel op die van 1891.

Voorheen op gepikte plint, zie bewaarde sporen. De basis werd, vermoedelijk na een aanrijding, gestabiliseerd met gerecupereerd materiaal. Puntgeveltje met getraliede rondboognis, inwendig bepleisterd en beschilderd met tongewelf. Plaasteren beeld van Onze-Lieve-Vrouw.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pijlerkapel Onze-Lieve-Vrouw en de Goede Herder [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90743 (Geraadpleegd op 06-06-2020)