erfgoedobject

Begraafplaats

bouwkundig element
ID
90744
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90744

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Grafteken Van Cotthem
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Deels omhaagde, deels ommuurde begraafplaats met in de zuidwestelijke hoek het oudste gedeelte, vermoedelijk aangelegd in het begin van de twintigste eeuw. Het geheel is toegankelijk via een ijzeren hek tussen pijlers van baksteen en blauwe hardsteen met piramidevormige bekroning; hoeken uitgewerkt als driekwartzuiltjes met acanthusbladkapiteel.

Nabij de ingang ligt het perk voor de zusters van Sint-Antonius en in de as van de middengang staat een ijzeren Christus aan het kruis op een sokkel van blauwe hardsteen.

Latere uitbreidingen, onder meer uit de jaren 1950, ten noorden en ten oosten met bijkomende toegang ten noordoosten van de eerste. In dit gedeelte staat ook het oorlogsmonument, uitgewerkt als pijler voorzien van een natuurstenen parement met reliëf en opschrift "Het grote leven/ leidt naar/ grootsen dood/ 1940+1945/ Heureux les épis/ murs et les blés/ moissonnés", gesigneerd en gedateerd Stan Hensen 1953.

Op de begraafplaats staat het modernistische grafteken uit 1962 voor de luchtvaartpionier Albert Van Cotthem.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Grafteken Van Cotthem

 • Is deel van
  Galgstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Begraafplaats [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90744 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.