Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Vogelstraat. Gesloten hoevecomplex, in zijn huidige vorm opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw, kadastraal geregistreerd in 1906, met oudere kern in het woongedeelte en bewaarde hoogstamboomgaard ten zuiden.

Het huidige, vrij intacte ensemble bestaat uit verankerde bakstenen gebouwen met rechthoekige muuropeningen, meestal onder een houten latei, één tot anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een gekasseid erf met in het midden sporen van de vroegere mestvaalt. Het woonstalhuis ligt ten noordwesten, de ruime stallen met veldpoort ten zuidwesten, de schuur ten zuidoosten, een bijkomend bedrijfsgebouw (wagenhuis?) ten noordoosten. Het geheel is toegankelijk via een ijzeren hek, gevat tussen laatstgenoemde en de schuur.

Het woongedeelte met opkamer in de noordelijke hoek telt zes traveeën. Meerdere bouwnaden, een steile dakhelling en gedeeltelijk bewaarde sporen van vroegere vlechtingen in de noordoostelijke zijgevel verwijzen naar een oudere kern; aan erfzijde is het woongedeelte witgeschilderd op een gecementeerde plint; de beluikte, relatief kleine, rechthoekige vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen, zijn getralied in de buitengevel.

De stallen worden aan veldzijde gemarkeerd door kleine steekbogige muuropeningen. De tweebeukige langsschuur telt vier traveeën en sluit aan bij het voor de regio karakteristieke uitzicht uit de tweede helft van de negentiende eeuw: een functioneel bakstenen gebouw onder zadeldak van Vlaamse pannen met in de noordoostelijke puntgevel een eenvoudige rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld en in de top het bouwjaar 1898, aangebracht door middel van uitspringende baksteenkoppen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling II, 1906/37.