erfgoedobject

Personeelswoning van kasteel Coloma

bouwkundig element
ID
90758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Haaks op de straat ingeplant breedhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en anderhalve bouwlaag onder zadeldak van mechanische pannen, opklimmend tot het begin van de twintigste eeuw en gebouwd als onderkomen voor het personeel van het naburige kasteel Coloma, in 1907 ingetekend op het kadaster als "reconstruction totale"; eigenaar was graaf Antoine van der Dilft de Borghvliet.

Verankerde baksteenbouw tussen zijtrapgevels (zes treden + top); eenvoudige rechthoekige muuropeningen; beluikte benedenvensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen; steekbogige bovenvensters. Aan de zuidzijde voortuin met gras en bloemenperken, aan de straat begrensd door een ijzeren hek op bakstenen basis.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1907/66.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Domein Coloma

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel Coloma

  • Is deel van
    Joseph Depauwstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Personeelswoning van kasteel Coloma [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90758 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.