erfgoedobject

U-vormige hoeve

bouwkundig element
ID: 90765   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90765

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoeve met voorheen U-vormig ingeplante bestanddelen, volgens de eigenares van circa 1900, kadastraal ingetekend in 1906. Het geheel bestaat uit verankerde, bakstenen gebouwen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rondom een centraal, gekasseid erf met voormalige mestvaalt, nu met gras begroeid: woning ten oosten, stallen ten zuiden en ten noordwesten. De inmiddels gesloopte schuur lag verder ten noordwesten, in het verlengde van laatstgenoemde.

Het onderkelderde woongedeelte is opgevat als dubbelhuis van vijf travee├źn en twee bouwlagen en vertoont aan erfzijde een eenvoudige lijstgevel geopend door rechthoekige benedenvensters met dorpels van blauwe hardsteen en steekbogige bovenvensters; nieuw schrijnwerk. De rechthoekige deur is gevat in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen.

De haaks op de straat ingeplante stallen hebben aan erfzijde een sterke oversteek, onder meer voor de fruitladders en het stallen van wagens; voorts rechthoekige of steekbogige muuropeningen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling II, 1906/28.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: U-vormige hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90765 (Geraadpleegd op 02-06-2020)