erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 90770   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90770

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch getint burgerhuis volgens kadastergegevens uit het interbellum; twee traveeën met souterrain, nu aangepast als keldergarage, en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat.

Lijstgevel met later toegevoegd parement van witte baksteen; breed vensterrisaliet rechts met gebogen erker en bekronend deurvenster en balkon met balusterleuning; smalle deurtravee links met verdiepte deur onder kroonlijst op voluutconsoles, toegankelijk via een steektrap; fraaie houten vleugeldeur met neorenaissance-elementen. De overige muuropeningen hebben afgeronde bovenhoeken en zijn gevat in een geprofileerde, bepleisterde omlijsting. Fries met tegelpanelen en leeuwenkoppen als steigergatvulling.


Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90770 (Geraadpleegd op 05-07-2020)