Het oorlogsgedenkteken van Sint-Pieters-Leeuw werd kort na de Eerste Wereldoorlog opgericht in opdracht van het gemeentebestuur.
Ontwerp en uitvoering werden toevertrouwd aan Joseph Baudrenghien (Monceau-sur-Sambre 1873 – 1954 Ukkel) en de Brusselse bronsgieter Léon Orban. Baudrenghien studeerde aan de Academie van Brussel - van 1893 tot 1898 bij Charles Van der Stappen (1843-1910) – en ontwierp ook voor Beersel een oorlogsgedenkteken.
In Sint-Pieters-Leeuw bleef van Baudrenghien en Orban verder nog een in het voormalige gemeentehuis ingewerkte gedenkplaat met portretreliëf van burgemeester Felix Wittouck bewaard.
Na 1945 werden op de sokkel van het monument twee bronzen gedenkplaten aangebracht met de namen van de slachtoffers van de de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogsgedenkteken, gelegen in een perkje - met metalen relingen tussen hardstenen pijlers omheind - en gevormd door een hoge, rechthoekige, natuurstenen sokkel waarop twee in brons gegoten soldaten, één gewond en met één been over de sokkel afhangend, en een tweede geknielde soldaat die zijn krijgsmakker ondersteunt. Het beeld is aan de achterzijde gesigneerd "J. BAUDRENGHIEN" en "FONDERIE D'ART/ LEON ORBAN/ BRUXELLES".
De massieve sokkel heeft een brede basis en draagt op elke zijde een verdiept aangebrachte bronzen plaat: aan de voorzijde de namen van de gesneuvelden van de Eerste wereldoorlog boven het opschrift "AAN ONZE HELDEN/ 1914 1918/ 1940 1945", aan de rechter- en de linkerzijde de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog, en aan de achterzijde "DE GEMEENTE/ ST-PIETERS-LEEUW/ AAN HARE STRYDERS".
Auteurs: Verloove, Claartje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Verloove C. 2012: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/teksten/143117 (geraadpleegd op ).
Monument voor de gesneuvelden van beide Wereldoorlogen, gelegen binnen een omheind perkje vóór het gemeentehuis. Het betreft een bronzen beeld van een soldaat die geholpen wordt door zijn krijgsmakker.
Het beeld draagt dezelfde inscriptie als het portretreliëf van burgemeester Wittouck op het gemeentehuis, in het bijzonder J. Baudrenghien en werd in hetzelfde atelier vervaardigd, de "Fonderie d'art/ Léon Orban/ Bruxelles".
De massieve natuurstenen sokkel draagt naast de platen met vermelding van de slachtoffers ook het opschrift "De gemeente/ St-Pieters-Leeuw/ aan hare stryders".
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Kennes H. 2008: Oorlogsmonument [online], https://id.erfgoed.net/teksten/90778 (geraadpleegd op ).