Jongensschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Jongensschool

Beschrijving

Voormalige gemeentelijke jongensschool, kadastraal ingetekend in 1905, nu sterk gerenoveerd naar ontwerp van architect Karel Breda en in gebruik door de Leeuwse Kunstacademie.

In 1901 werd door de gemeenteraad beslist een nieuwe school te bouwen; hiertoe werd grond aangekocht bij Graaf van der Dilft; de plannen werden ontworpen door de Brusselse bouwmeester Hendrik Jacobs. In 1904 kon de nieuwe school in gebruik genomen worden.

Karakteristieke klassenvleugel van tien traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak met de nok loodrecht op de straat (mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel op een gecementeerde plint met aflijning van blauwe hardsteen, materiaal dat trouwens ook werd gebruikt voor de onderbouw aan de straatzijde, de hoek- en sluitstenen en de lekdrempels van de gekoppelde steekboogvensters die voorzien zijn van een ijzeren tussenzuiltje en vernieuwd schrijnwerk. In functie van de maximale lichtinval zijn de vensters vrij groot en gericht naar het noordoosten. Voorts contrasterende verwerking van gele baksteen voor de rollagen en een omlopende muurband. Noordwestelijke zijgevel met aandak en gekoppelde rondboogvensters in de top. Vrij gesloten, enigszins gewijzigde achtergevel met vernieuwde plint van blauwe hardsteen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1905/43.
  • S.N. 2006: Ons erfgoed in woord en beeld, Themanummer in Lewe, jaargang 25, nummers 2-3-4, 73.
  • VAN DEN EYNDE W. 1984: Geschiedenis van het lager onderwijs voor jongens te Sint-Pieters-Leeuw (Rink) sedert 1900 tot 1930, in Lewe, jaargang 4, nummer 1-2, 8-12.