erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 90780   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90780

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Eclectisch getint burgerhuis met enkelhuisopstand, van 1903, zie sgraffitopaneel deurtravee, kadastraal ingetekend in 1904 op een perceel dat voorheen hoorde bij de huidige nummers 1-3; ommuurd voortuintje.

Halfvrijstaand en onderkelderd breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Bakstenen lijstgevel op plint van blauwe hardsteen met contrasterende verwerking van gele baksteen voor de muurbanden, witte baksteen voor de hoeklisenen en de rollagen van de getoogde muuropeningen met gedeeltelijk vernieuwd schrijnwerk.

Het accent ligt echter op het hoger oplopende middenrisaliet met parement van witte baksteen, dat vertrekt op de bel-etage met deurvenster en balkon en eindigt op een driehoekig fronton. Verspreide, art-nouveaugetinte graffitopanelen met bloemmotieven. Aflijnende overhoekse baksteenfries en houten kroonlijst op tandlijst.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1904/29.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90780 (Geraadpleegd op 10-08-2020)