Villa

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Hendrik Vanhouchestraat. Vrijstaande villa met omringende, omheinde tuin uit het begin van de twintigste eeuw, kadastraal ingetekend in 1908. Toegankelijk via een ijzeren hek tussen bakstenen pijlers met dekplaat van blauwe hardsteen.

Onderkelderde, L-vormige baksteenbouw van twee bouwlagen onder haakse pannen zadeldaken. Lijstgevel in combinatie met een vooruitspringende puntgevel rechts en in de oksel van beide een overluifeld inkomportaal met ingewerkt jaartal 1908, als verwijzing naar het bouwjaar. Decoratieve verwerking van rode en witte baksteen voor de muurbanden, rollagen en fries.

Rechthoekige keldervensters, elders steekboogvensters met lekdrempels van blauwe hardsteen, in het rechtse puntgevelrisaliet met tussenstijlen van blauwe hardsteen. Licht inspringende deurtravee met eenvoudige steekboogdeur en hogerop gelijkaardig deurvenster met balkon. Grotendeels vernieuwd schrijnwerk. Beglaasde luifel tegen de achtergevel.

Achteraan in de tuin ligt een bijgebouw dat qua uitzicht aansluit bij het hoofdvolume, inmiddels verbouwd (Hendrik Vanhouchestraat 39).

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1908/49.