erfgoedobject

Gesloten hoevecomplex

bouwkundig element
ID
90786
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90786

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoevecomplex
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoevecomplex
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gesloten doch momenteel vrij vervallen hoevecomplex dat minstens opklimt tot de achttiende eeuw en bestaat uit verankerde bakstenen gebouwen ingeplant rondom een hellend, gekasseid erf. Het L-vormige woonstalhuis ligt ten noorden, de deels ingestorte bedrijfsgebouwen met wisselende volumes ten oosten en ten zuiden, waaronder een schuur, stallen en een wagenhuis; ijzeren toegangspoort in de noordoostelijke hoek en veldpoort in de zuidwestelijke hoek.

Parallel aan de straat gelegen woongedeelte met bewaard volume onder steil, pannen zadeldak tussen aandaken. Gecementeerde lijstgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen aan straatzijde. Het uitzicht aan erfzijde bleef min of meer bewaard en toont anderhalve bouwlaag onder overkragend dak op modillons; witgeschilderde lijstgevel op gepikte plint met banden van kalkzandsteen; getraliede opkamervensters in de zuidoosthoek; elders beluikte steekboogvensters en rechthoekige bovenvensters. Zichtbare vlechtingen in de zijtuitgevels en bewaard kozijnvenster in de westgevel. Volgens de bewoonster werd de oorspronkelijke balkenstructuur behouden; voorts werd het interieur echter volledig aangepast.

Het haakse woonstalgedeelte telt negen traveeën en anderhalve bouwlaag onder pannen zadeldak; woongedeelte met rechthoekige muuropeningen, beluikt op de begane grond met dorpels van blauwe hardsteen, op de verdieping, gedeeltelijk ook in het stalgedeelte, met houten dorpels en dito tralies. Voorts rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Ook de overige bedrijfsgebouwen hebben overwegend rechthoekige muuropeningen onder houten lateien; op enkele plaatsen zijn nog gedeeltelijk bewaarde binnenmuren van geleemd vitswerk zichtbaar.


Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoevecomplex [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90786 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.