Herberg Den Hert

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Den Hert

Beschrijving

Voorheen herberg "Den Hert", naderhand "Bij de Gareelmaker", drankgelegenheid en kruidenierszaak. Vrij monumentaal hoekpand van drie + afgesnuite hoek + vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag onder half schilddak. Huidig uitzicht en volume met afgeschuinde hoek, opklimmend tot het begin van de twintigste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1905, maar bewaarde traditionele kern, zie de bouwsporen in de achtergevel: puntgevel op een onderbouw van kalkzandsteen met gedichte muuropeningen in een omlijsting van kalkzandsteen zonder profilering.

De straatkant vertoont eenvoudige bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen met dorpels van blauwe hardsteen en vernieuwd schrijnwerk; lagere, getoogde bovenvensters. Afgeschuinde hoek met een rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1905/43.
  • SCHEPPERS H. 1999: Notities over oude pachthoven, molens en herbergen te Sint-Pieters-Leeuw, s.l., 64.