erfgoedobject

Onderwijzerswoning en gemeenteschool

bouwkundig element
ID: 90803   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90803

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige onderwijzerswoning en bijhorende gemeenteschool, opklimmend tot het laatste kwart van de 19de eeuw.

Onderwijzerswoning: onderkelderd, bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat, kadastraal geregistreerd in 1886. Eenvoudige lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden met aflijnende baksteenfries. Rechthoekige benedenvensters met dorpels van blauwe hardsteen en bewaarde luikduimen; licht getoogde bovenvensters. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen met bewaarde voetschraper rechts. Zijgevels met klimmende, getrapte fries.

Haaks op de straat ingeplante en witgeschilderde klassenvleugel van één bouwlaag onder pannen zadeldak. Baksteenconstructie van in totaal vijftien traveeën, als resultaat van latere uitbreidingen, zie het licht verschillende uitzicht en de mutatieschetsen; het oudste gedeelte werd op het kadaster ingetekend in 1884 en volgens de mutatieschetsen naar de straat toe uitgebreid rond de eeuwwisseling; deze vergroting werd ingetekend in 1902. Gevarieerde, doch ruime vensters voor een goede lichtinval.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling I, 1884/6, 1886/26, 1902/11.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Onderwijzerswoning en gemeenteschool [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90803 (Geraadpleegd op 31-05-2020)