Sint-Rochuskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Rochuskapel

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Otterweg, schuin ingeplante, heden witgeschilderde, bakstenen pijlerkapel onder pannen zadeldak, van 1861, op vrijwillige basis gerestaureerd in 1992, zie infoplaatje; de intekening op het kadaster gebeurde in 1887.

Getraliede steekboognis met later, rondbogig ijzeren hekje en eronder ruitvormige gevelsteen met vermelding "Ter/ Eere van/ den H. Rochus/ J.-C. Heymelryk/ B. Goossens/ 1861". Vernieuwde top achteraan. Inwendig bepleisterde en beschilderde nis met gedrukt tongewelf en gepolychromeerd beeld van Sint-Rochus, heilige die aangeroepen wordt tegen de pest.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling I, 1887/6.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde