erfgoedobject

Gemeenteschool Den Top

bouwkundig element
ID
90805
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90805

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeenteschool Den Top
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Gemeenteschool Den Top bestaande uit de voormalige onderwijzerswoning en bijhorende klassenvleugel, uit het laatste kwart van de negentiende eeuw.

Onderwijzerswoning: onderkelderd, bakstenen breedhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat. De intekening op het kadaster gebeurde in 1883. Eenvoudige, witgeschilderde lijstgevel met dubbelhuisopstand gemarkeerd door rechthoekige spaarvelden met aflijnende baksteenfries. Rechthoekige vensters met dorpels en hoekblokken van blauwe hardsteen en vernieuwd schrijnwerk. Rechthoekige deur in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. Zijgevels met getrapte baksteenfries, in de rechtse zijgevel verborgen door de latere bekleding van kunstleien.

Haaks aansluitende klassenvleugel van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak; het oudste deel werd kadastraal geregistreerd in 1876, de uitbreiding in 1908. Witgeschilderde lijstgevel met aangepaste rechthoekige muuropeningen.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1876/36, 1883/29 en 1908/41.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeenteschool Den Top [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90805 (Geraadpleegd op 07-03-2021)