Langgestrekte hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve

Beschrijving

Langgestrekte hoeve, uit het begin van de twintigste eeuw, kadastraal geregistreerd in 1910 met uitbreiding in 1937 (bedrijfsgedeelte). Intact bewaard woongedeelte en links ervan het aangepaste bedrijfsgedeelte, bestaande uit de voormalige schuur en stal, heden met gedeeltelijk gewijzigde muuropeningen. Verankerde bakstenen gebouwen van twee bouwlagen onder verspringende zadeldaken.

Onderkelderde woning met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen. Beluikte, rechthoekige benedenvensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen; getoogde bovenvensters met hardstenen lekdrempels en spiegels op de borstweringen. Rechthoekige deur in een omlijsting van blauwe hardsteen met op de latei de inscriptie "J.B.V.L.T. 1908", verwijzend naar bouwheer Jan-Baptist VanLaeThem en bouwjaar. Bewaard laadluik met hijsbalk in de rechterzijgevel.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling III, 1910/32, 1937/139.