erfgoedobject

Hoeve met ommuurd voortuintje

bouwkundig element
ID: 90827   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90827

Juridische gevolgen

Beschrijving

Witgeschilderd hoevecomplex met ommuurd voortuintje op de hoek met de Schamelbeekstraat, in 1836 kadastraal geregistreerd als "reconstruction totale"; circa 1865 werden stallen bijgebouwd door de toenmalige eigenaar Johannes Roosens, smid, doch het geheel onderging een grondige uitzicht- en volumewijziging in het begin van de twintigste eeuw. Verankerde bakstenen gebouwen van één bouwlaag onder gecombineerde zadeldaken van Vlaamse pannen en kunstleien.

Parallel aan de straat gelegen woonstalhuis van acht traveeën, gemarkeerd door een hoger oplopende puntgevel met rechts ervan een bewaarde houten latei van een voormalige poort. Voorts rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met lateien en lekdrempels van blauwe hardsteen, deur in dito, vlakke omlijsting. Bewaarde paardenringen rechts van de deur en tussen de derde en de vierde travee. Kleine houten luikjes boven het woongedeelte. Rechterzijgevel met dubbel houten luik in houten kozijn, voor de helft gedicht, onder dubbele ontlastingsboog; gelijkaardig enkelvoudig luik in de top.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling IV (Oudenaken), 1836/2, 1865/5, 1905/7.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Kapel Sint-Pieters-Banden

  • Is deel van
    Pelikaanberg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve met ommuurd voortuintje [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90827 (Geraadpleegd op 28-11-2020)