erfgoedobject

Kapel Sint-Pieters-Banden

bouwkundig element
ID: 90828   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90828

Juridische gevolgen

Beschrijving

Rechts tegen nummer 40: kapel toegewijd aan Sint-Pieters-Banden, herbouwd in 1927 ter vervanging van een oudere kapel aan de andere kant van de voorgevel, zie hardstenen gevelsteen met vermelding "Kapel herbouwd/ ter eere van/ Sint Pieter in de Banden/ die patroneert het volk/ en vee en landen./ door de zorgen van Leon Demeuter en famillie/ Audenaken 4 april/ 1794-1927".

Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw onder kunstleien zadeldakje. Puntgevel gemarkeerd door een beglaasde mijterboognis met onderaan de vermelde gevelplaat en in de top een vermoedelijk van de oude kapel gerecupereerde, hardstenen gevelsteen met de voorstelling van een Calvariekruis en de vermelding "1794 HL".


Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Hoeve met ommuurd voortuintje

  • Is deel van
    Pelikaanberg

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Sint-Pieters-Banden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90828 (Geraadpleegd op 02-12-2020)