erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede

bouwkundig element
ID
90837
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90837

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ter hoogte van de nummers 149-151: kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede, opgericht in 1955 naar ontwerp van architect Armand Mertens in de zogenaamde wijk "Carré" en geschonken door de familie P. Cammue-Defense, zie gevelsteentjes van blauwe hardsteen. De bouwaanvraag tot "vergroting van de kapel in de Fabriekstraat, linkerzijde" is gesigneerd architect A.R. Mertens en gedateerd 20 mei 1955; goedgekeurd op 31 mei 1955.

Ruime baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder klokvormig dak (leien) met bekronend klokkentorentje. Smalle rondboogvensters in een vlakke, bakstenen omlijsting op lekdrempels van blauwe hardsteen en voorzien van glas-in-loodramen met heiligenfiguren. Dito deur.

  • Gemeentearchief Sint-Pieters-Leeuw, Bouwaanvragen 31/1955.
  • VANDENBOSCH A. 1984: De staande kapelletjes te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 4, nummer 2, 33.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Vrede [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90837 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.