is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning kasteel De Helle
Deze vaststelling is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Personeelswoning kasteel De Helle: duiventoren
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kasteel De Helle: park
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Personeelswoning kasteel De Helle
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige portiers- of hovenierswoning van kasteel De Helle (nummer 15) met vierkante duiventoren van circa 1730, machtssymbool uit het ancien régime. Gelegen in de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein.
Oorspronkelijk ging het vermoedelijk om een vrijstaande toren van bak- en zandsteen, drie bouwlagen hoog onder tentdak, heden blijkbaar de enige duiventoren in Vlaams-Brabant uit die periode. De duiventoren werd samen met kasteel De Helle, de omheiningsmuur, de omgrachting en brug en het voorplein met hekken en terras beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 3 februari 1997.
Haaks op de straat ingeplante, heden sterk verbouwde woning van één bouwlaag onder overkragend, leien zadeldak op modillons; eenvoudige dakkapellen en rechthoekige muuropeningen. Grotendeels ingebouwde en met schijnvoegen gecementeerde duiventoren onder eien tentdak op modillons, aan elke zijde een kleine dakkapel met bolvormige bekroning. Gedecapeerde, met wingerd begroeide oostgevel; zichtbare sporen van zandstenen hoekblokken en getoogde, boven elkaar geplaatste muuropeningen.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)