erfgoedobject

Personeelswoning kasteel De Helle

bouwkundig element
ID: 90850   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90850

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige portiers- of hovenierswoning van kasteel De Helle (nummer 15) met vierkante duiventoren van circa 1730, machtssymbool uit het ancien régime. Gelegen in de zuidwestelijke hoek van het kasteeldomein.

Oorspronkelijk ging het vermoedelijk om een vrijstaande toren van bak- en zandsteen, drie bouwlagen hoog onder tentdak, heden blijkbaar de enige duiventoren in Vlaams-Brabant uit die periode. De duiventoren werd samen met kasteel De Helle, de omheiningsmuur, de omgrachting en brug en het voorplein met hekken en terras beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 3 februari 1997.

Haaks op de straat ingeplante, heden sterk verbouwde woning van één bouwlaag onder overkragend, leien zadeldak op modillons; eenvoudige dakkapellen en rechthoekige muuropeningen. Grotendeels ingebouwde en met schijnvoegen gecementeerde duiventoren onder eien tentdak op modillons, aan elke zijde een kleine dakkapel met bolvormige bekroning. Gedecapeerde, met wingerd begroeide oostgevel; zichtbare sporen van zandstenen hoekblokken en getoogde, boven elkaar geplaatste muuropeningen.

  • Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier Kasteel De Helle te Ruisbroek.
  • VAN MIEGHEM A. 1997: Het kasteel "De Helle" (Het Groot Kasteel, Het Kasteel "Reinhard") te Ruisbroek, in Lewe, jaargang 16, nummers 3-4, 66-92.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

  • Is deel van
    Domein De Helle

  • Is gerelateerd aan
    Kasteel De Helle

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Personeelswoning kasteel De Helle [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90850 (Geraadpleegd op 20-09-2020)