erfgoedobject

Pastorie Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouwparochie

bouwkundig element
ID: 90855   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90855

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Vrijstaande pastorie met ommuurde voor- en achtertuin, opgetrokken in de periode 1897-1898 naar ontwerp van bouwmeester H. Jacobs en ingetekend op het kadaster in 1898. Onderkelderde baksteenbouw op onregelmatige plattegrond, drie traveeën en twee bouwlagen onder complexe leien bedaking met dakkapellen voorzien van windveren.

Lijstgevel met tuitvormig dakvenster in combinatie met een puntgevel rechts, beide gemarkeerd door een onderbouw van hardsteenblokken en steekbogige, ten dele gekoppelde benedenvensters in een omlijsting van blokken van blauwe hardsteen; gelijkaardige toepassing voor de rondbogige bovenvensters. Overluifelde inkom toegankelijk via een hardstenen bordestrap met dito leuning; oorspronkelijke houten vleugeldeur met ijzeren hang- en sluitwerk onder steekbogig bovenlicht. Aflijnende, gedeeltelijk omlopende houten kroonlijst op modillons. De overige gevels zijn eenvoudiger uitgewerkt met steekbogige of rondbogige muuropeningen. Pastorietuin met boomgaard en tegen de zuidgevel aangebouwde serre.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1898/16.
  • Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant, briefwisseling Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen aangaande de pastorie van Ruisbroek.
  • BERTRAND L. 1997: 100 jaar huidige parochiekerk Ruisbroek, in Lewe, jaargang 16, nummers 3-4, 23-65.

Bron     : Kennes H. met medewerking van Van Damme M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 2008


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Pastorie Jan Ruusbroec en Onze-Lieve-Vrouwparochie [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90855 (Geraadpleegd op 31-03-2020)