erfgoedobject

Afspanning In Sint-Anna

bouwkundig element
ID: 9086   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9086

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voorheen zogenaamd In St.-Anna, afspanning van één bouwlaag (nok parallel aan de straat), met barok getint poortrisaliet links; korfboogpoort met gegroefde sleutel, onder druiplijst bekroond met nisje; erboven een halsgeveltje met kruiskozijn; top versierd met voluten. Verhoogd met een tweede bouwlaag en bepleisterd eind 19de eeuw. Verbouwing van begane grond voor grootwarenhuis in de loop van de 20ste eeuw. Van het oude gebouw blijft nog het bovenste deel van het poortrisaliet, met halsgeveltje, bewaard (bepleisterd en witgeschilderd), en een als gevelsteen ingemetselde tussendorpel van vorige deur met opschrift ANNO 1697 (op bovenverdieping, rechts naast poortrisaliet). Van de aanpassingen in de loop van de 19de eeuw getuigt nog de bovenverdieping: bepleisterde witgeschilderde gevel met geblokte pilasters die de traveeën aanduiden; rechthoekige vensters, bovenaan versierd met schelpmotieven en met lamberkijnen in de borstweringen. Gedeeltelijk nieuw parement en zadeldak met leien.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Afspanning In Sint-Anna [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9086 (Geraadpleegd op 27-01-2020)