Meisjesschool

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Meisjesschool

Beschrijving

Gemeentelijke basisschool "De Wegwijzer", voorheen gemeentelijke meisjesschool. In 1905 kocht de gemeente de hier gelegen gronden voor de bouw van een meisjesschool (nummer 14) met bijhorende woning voor de onderwijzeres (nummer 12); de bouw werd goedgekeurd op 5 maart 1906, opgetrokken naar ontwerp van bouwmeester H. Jacobs en ingehuldigd op 27 september 1908, zie gevelstenen aan de straat; hetzelfde jaar gebeurde de intekening op het kadaster. In 1970 werd ook de gemeentelijke jongensschool uit de Kerkstraat naar hier overgebracht.

Karakteristiek schoolgebouw met haaks op de straat ingeplante klassenvleugel, geplaveide, grotendeels ommuurde speelplaats ten westen en bijhorende onderwijzerswoning iets verder naar het oosten.

Klassenvleugel opgetrokken uit baksteen op rechthoekige plattegrond met trappenhuis aan de straatzijde, acht traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak; gekoppelde steekboogvensters met ijzeren tussenstijl, lekdrempels van blauwe hardsteen en vernieuwd schrijnwerk. Iets rijker uitgewerkte puntgevel aan de straat met imitatiemuurbanden en rondbogig drielicht, onderaan getrapt, ter verlichting van het trappenhuis. Het aangrenzende gedeelte rechts telt drie traveeën en twee bouwlagen en wordt gemarkeerd door hoger vermelde gevelstenen. Begane grond met centraal rechthoekig drielicht, geflankeerd door rechthoekige deuren onder latei van blauwe hardsteen en dito bovenlicht. Rondbogige bovenvensters met rollagen van gele baksteen.

Onderwijzerswoning (nummer 12) opgevat als diephuis van drie à twee traveeën en twee bouwlagen met gelijkaardig uitzicht.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1908/4.
  • DULLEKENS L., PATERNOSTER A. & VANDENBOSCH A. 1999: Ruisbroek, wegen en straten, in Lewe, jaargang 18, nummers 3-4, 11, 60.