Voormalige "Blekerij" van de linnenweverij Rey-Ainé, bestaande uit een kleine woning met bijhorende vijvers die gestoken werden voor het bleekproces. Het geweven linnen werd hier met water besprenkeld en vervolgens langs de vijvers, in de volksmond "mareputten", te bleken gelegd; het huisje aan de straat was het onderkomen van de opzichter en klimt op tot het einde van de negentiende eeuw; het werd kadastraal ingetekend in 1887. Heden gemeentelijk recreatiegebied met visvijvers.
Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw op rechthoekige plattegrond, drie traveeën en één bouwlaag onder overkragend pannen schilddak op daklijstbalkjes; witgeschilderde gevels op gepikte plint; beluikte spitsboogvensters en rechthoekige deur onder houten latei. Opkamer in de noordoostelijke hoek.
Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VII (Ruisbroek), 1887/36.
Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Blekerij van linnenweverij Rey-Ainé [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90868 (geraadpleegd op ).