Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Schuin op de straat ingeplant woonstalhuis, opklimmend tot het einde van de negentiende eeuw en georiënteerd naar het zuiden. Kadastraal als "reconstruction totale" geregistreerd in 1891.

Verankerde baksteenbouw van zes traveeën en één tot anderhalve bouwlaag onder zadeldak van Vlaamse pannen. Met schijnvoegen gecementeerde voorgevel, geopend door rechthoekige muuropeningen onder houten latei; beluikte vensters op lekdrempels van blauwe hardsteen; bewaard schrijnwerk, deels nog voorzien van ijzeren roeden.

Inwendig bleven de balkenstructuur, een eenvoudige haard en cementtegelvloeren bewaard; bakstenen vloer in de stal. Later aanbouwsel rechts.

• Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1891/1.