erfgoedobject

Herberg In het Molenhuis

bouwkundig element
ID
90882
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90882

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In het Molenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg In het Molenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voormalige herberg "In het Molenhuis", benaming die verwijst naar de voormalige functie als molenhuis van de nu verdwenen houten windmolen van Sint-Laureins-Berchem die gelegen was op de Molenberg, 55 meter hoog, rechts van het molenhuis. Deze molen, met jaartal 1667 boven het poortje, werd in 1873 door Jan Kestemont uit het Mechelse overgebracht en naar verluidt gesloopt circa 1940.

Gerenoveerd, onderkelderd breedhuis van twee + vijf traveeën en anderhalve tot twee bouwlagen onder pannen zadeldak, op het kadaster ingetekend in 1910 op een voorheen onbebouwd perceel. Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde lijstgevel, geopend door rechthoekige vensters met lekdrempels van blauwe hardsteen, al dan niet met dito lateien; vernieuwd schrijnwerk; bewaarde luikduimen op de begane grond. Gedichte deur met bewaard, geschilderd opschrift "IN HET MOLENHUIS/ J. EVENEPOEL WALRAVENS/ ESTAMINET". J.B. Evenepoel Walravens was de laatste molenaar, maar ook landbouwer, kapper en gemeenteraadslid.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1910/1.
  • SCHEPPERS H. 1999: Notities over oude pachthoven, molens en herbergen te Sint-Pieters-Leeuw, s.l., 237.
  • VAN HECKE G. 1983: De verdwenen windmolen van Sint-Laureins-Berchem, in Lewe, jaargang 3, nummer 3, 6-8.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg In het Molenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90882 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.