Wegkapel, gedateerd 1873

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Wegkapel, gedateerd 1873

Beschrijving

Wegkapel van 1873, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw. Haaks op de straat ingeplante baksteenbouw op rechthoekige plattegrond onder vooraan overkragend zadeldak met houten windbord. Getraliede spitsboognis in vlakke omlijsting van blauwe hardsteen, gevat in een ontdubbeld spitsbogig spaarveld.

Onderaan gevelplaat van blauwe hardsteen met ten dele verweerde vermelding "Deze Kapel is gebouwd den 15 julius 1873/ ter eere van Onze Lieve Vrouw van Melsen/ en Onze Lieve Vrouw van Chèvremont/ door C.F. Huygens kleyndochter van/ wylen Tobias Crokaert en Joanna Maria/ Schoonjans in leven pachter en eygenaer/ in deze parochie". Zijgevels met aflijnende tandfries.

Inwendig vertoont de nis bakstenen wanden en een bepleisterd spitstongewelf; gepolychromeerde beelden van Onze-Lieve-Vrouw met Kind en Sint-Antonius van Padua.

• VANDENBOSCH A. 1984: De staande kapelletjes te Sint-Pieters-Leeuw, in Lewe, jaargang 4, nummer 2, 22.