erfgoedobject

Gesloten hoeve

bouwkundig element
ID
90884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90884

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Gelegen op de hoek met de Sint-Laureinsstraat. Vrij monumentale, heden gesloten hoeve opklimmend tot het derde kwart van de negentiende eeuw met latere uitbreidingen. Het huidige complex, ingeplant op een licht afhellend terrein, bestaat uit verankerde bakstenen gebouwen van één tot twee bouwlagen onder zadeldak (pannen of golfplaten), gegroepeerd rondom een gekasseid erf met sporen van de vroegere mestvaalt: woonhuis ten noorden, stallen met aan oostzijde aangebouwd, open wagenhuis ten oosten, schuur ten zuiden en bijkomende latere stallen ten westen. Het poortgebouw zit gevat tussen de oostelijke stal en de schuur en een bijkomende, kleinere schuur ligt in de noordwestelijke hoek. De schuur en de oostelijk gelegen stallen werden kadastraal ingetekend in 1891, zie ook jaartal 1890 in de schuur.

Ruime, onderkelderde woning van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met de nok parallel aan de straat. Lijstgevel geopend door eenvoudige rechthoekige vensters, beluikt op de begane grond, voorzien van lekdrempels en lateien van blauwe hardsteen; vernieuwd schrijnwerk. Licht verhoogde begane grond toegankelijk via een kleine steektrap en een rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van blauwe hardsteen. In de achtergevel werden enkele lateien vervangen door beton; aflijnende houten kroonlijst op modillons. Een bouwnaad tussen de tweede en de derde travee verwijst mogelijk naar een verbouwing circa 1900, wanneer er in de kadastrale leggers sprake is van een gedeeltelijke reconstructie

De tweebeukige langsschuur telt drie traveeën en sluit aan bij het voor de regio karakteristieke uitzicht uit de tweede helft van de negentiende eeuw: een functioneel bakstenen gebouw onder zadeldak van Vlaamse pannen met in de puntgevel aan de straat een eenvoudige rechthoekige poort onder houten latei en blind rondboogveld en in de top het bouwjaar 1890, aangebracht door middel van uitstekende baksteenkoppen. De overige bijgebouwen vertonen overwegend rechthoekige muuropeningen, al dan niet onder houten latei en omvatten verder geen noemenswaardigheden.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling V (Sint-Laureins-Berchem), 1865/7, 1891/3, 1900/2, 1913/7.

Bron: KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gesloten hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90884 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.