Huis Ginderop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Ginderop

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ginderop, herenhuis

Beschrijving

Zogenaamd "Ginderop", genaamd naar het "Goed van Ghinderop", bekend sinds 1446 als heerlijkheid van de heer van Gavere. Herenhuis gelegen op de hoek met de J. De Geyterstraat.

Centraal gedeelte van vijf traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) en symmetrische lagere aanbouwen van anderhalve bouwlaag, respectievelijk twee en drie traveeën links en rechts, onder plat dak, bekroond door een attiek. Arduinen plint. Gevels voorzien van cementbepleistering (19de eeuw ?), met versieringen, toevoegsels (fronton) en wellicht ook gelijktijdige aanbouwen links en rechts. Verankerde centrale gevel met middenrisaliet van drie traveeën tussen gecanneleerde pilasters, bekroond door een fronton met ovaal oculus tussen festoenen. Rechthoekige vensters in verticaal doorlopende geprofileerde omlijstingen; versierde borstweringen (cannelures op beneden-, guirlandes op bovenverdieping); geprofileerde arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur met gesmeed ijzeren bovenlicht (levensboommotief) in geprofileerde omlijsting van arduin op neuten, eenvoudige sluitsteen; kroonlijst met erboven een verdachte (overgenomen?) datering ANNO 1784. Gekornist entablement en vernieuwde kroonlijst. Zeer eenvoudige achtergevel van baksteen.

Lagere aanbouwen, met gelijksoortige pilasters in voorgevel (rechtse aanbouw) of in linker zijgevel (linkse aanbouw) en verticaal doorgetrokken vensteromlijstingen. Attiek met siervaas op rechter hoek. Bakstenen tuinmuur met siervazen op gecementeerde hekpijlers in de J. De Geyterstraat.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle