erfgoedobject

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van 1895

bouwkundig element
ID
90897
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90897

Juridische gevolgen

Beschrijving

Achterin gelegen, neogotisch getinte pastorie van 1895, zie hoekblok rechts van de deur, met omringende, grotendeels ommuurde tuin; op het kadaster ingetekend in 1897. Voortgaande op de briefwisseling van de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen is het ontwerp toe te schrijven aan J. Rau.

Onderkelderde baksteenbouw met sterk verhoogde begane grond, vijf traveeën en twee bouwlagen onder afgeknot schilddak met de nok parallel aan de straat. De eenvoudige lijstgevels met verspreide sierankers, worden horizontaal geritmeerd door omlopende muurbanden van lichter gekleurde baksteen, een boogfries en houten kroonlijst als gevelaflijning. Mijterboogvensters met vernieuwd schrijnwerk op lekdrempels van blauwe hardsteen. De voorgevel wordt rechts gemarkeerd door een risaliet van drie traveeën met getrapt dakvenster en voorafgegaan door een bordestrap naar een bespijkerde deur onder mijterbogig bovenlicht met glas in lood; later ingebrachte keldergarage.

Interieur met bewaarde, klassieke plattegrond: centrale gang met links en rechts achter elkaar liggende kamers.

  • Kadaster Vlaams-Brabant, mutatieschetsen Sint-Pieters-Leeuw, afdeling VI (Vlezenbeek), 1897/15.
  • Ruimtelijke Ordening, Wonen en Onroerend Erfgoed, Agentschap Ruimtelijke Ordening Vlaanderen, Onroerend Erfgoed, Vlaams-Brabant, dossier pastorie Vlezenbeek.

Bron     : KENNES H. met medewerking van VAN DAMME M. 2008: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Vlaams-Brabant, Gemeente Sint-Pieters-Leeuw, Deelgemeenten Sint-Pieters-Leeuw, Oudenaken, Ruisbroek, Sint-Laureins-Berchem en Vlezenbeek, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen VLB8, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Pastorie Onze-Lieve-Vrouw van 1895 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/90897 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.